Ελληνική Εταιρεία Νοσηλευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης

Hellenic Society of Nursing Research and Education

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

«ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ & ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ»

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ   ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΖΟΓΚΑ ΆΡΓΟΣ

 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

 

Με μεγάλη επιτυχία  κατά κοινή ομολογία όλων των συμμετεχόντων και παρευρισκομένων, πραγματοποιήθηκε  η Επιστημονική Ημερίδα στις 10 Οκτωβρίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς  Μονής  Ιγνατίου Ζόγκα στο Άργος, με Τίτλο:

 

«ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ & ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ»

 

Η εν λόγω επιστημονική Ημερίδα διοργανώθηκε από κοινού με στενή συνεργασία της νεοσύστατης Διεπιστημονικής Ομάδας Συνεργασίας Αποφοίτων & Καθηγητών του ΠΜΣ «ΜΕΘ & Επείγουσα Νοσηλευτική» του ΕΚΠΑ,  της Ελληνικής Εταιρείας Νοσηλευτικής Έρευνας & Εκπαίδευσης, καθώς και με την ενεργό συμμετοχή και έμπρακτη υποστήριξη του Διοικητικού Διευθυντή του Γ.Ν. Άργους κ. Γιαννακούλη Ηλία, όπου και τον ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συμβολή του στην επιτυχή διεξαγωγή της.

Επίσης ολόθερμες και εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλουν να αποδοθούν  στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αργολίδος κκ. Νεκτάριο, για την άμεση και ένθερμη αποδοχή του αιτήματος μας, να διεξαχθεί στο Συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μονής Ιγνατίου  Ζόγκα αυτό το επιστημονικό γεγονός, καθώς και να φιλοξενηθούν όσοι εκ των συνέδρων εκδήλωσαν την επιθυμία να διανυκτερεύσουν εις αυτό από την παραμονή.

Σκοπός  της Ημερίδας ήταν:

 

• Να καθιερωθεί ως μέσο επικοινωνίας, προώθησης και απόκτησης της σύγχρονης και εξειδικευμένης γνώσης στην Επείγουσα & Εντατική Νοσηλευτική,

• ενώ παράλληλα αποτέλεσε  και μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων, μεταξύ νοσηλευτών και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων, που αποτελούν την θεραπευτική ομάδα των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

 

 Tο πολυθεματικό Επιστημονικό Πρόγραμμα της Ημερίδας  περιελάμβανε:

• Διαλέξεις (ιδιαίτερου ενδιαφέροντος),

• Στρογγυλή Τράπεζα (όπου εστίασε στην αναγκαιότητα της επιστημονικής τεκμηρίωσης της κλινικής πρακτικής),  καθώς και

• Ελεύθερες Ανακοινώσεις (αξιόλογες ερευνητικές μελέτες),

 μέσω του Επιστημονικού Προγράμματος  δόθηκε  η δυνατότητα στους νοσηλευτές

o να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους,

o να ανανεώσουν τις εμπειρίες τους &

o να περιηγηθούν στα μακρά «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ & ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ»

 

 Έγκριτοι και καταξιωμένοι επιστήμονες από την ιατρό νοσηλευτική κοινότητα καθώς και διακεκριμένοι Καθηγητές, ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή μας, οι οποίοι και μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους,  και για αυτή τους την πολύτιμη αρωγή, τους ευχαριστούμε θερμά!

Oι νοσηλευτές παρά τα πολλαπλά προβλήματα των καιρών που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο εργασιακό τους περιβάλλον, δεν ανακόπτουν τη δια βίου μάθηση, σε εποχές που πλήττονται σε κάθε επίπεδο, δεν μένουν πίσω από τις τρέχουσες εξελίξεις της επιστήμης τους, παρά επιλέγουν συνειδητά την περαιτέρω επιστημονική τους ενημέρωση και κατάρτιση, μέσω  της δια βίου μάθησης και συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

 

Αυτήν την πρώτη μας Επιστημονική Ημερίδα παρακολούθησε ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός νοσηλευτών, μεταπτυχιακών φοιτητών, αποφοίτων   και καθηγητών  του εν λόγω ΠΜΣ,  και αυτό μας χαροποίησε όλους ιδιαίτερα και μας δίνει ώθηση για νέα βήματα και νέες επιστημονικές δραστηριότητες.

Στην Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό: Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νοσηλευτικής Έρευνας & Εκπαίδευσης κ. Μαρβάκη Χριστίνα, η Πρόεδρος της Ομάδας Συνεργασίας Αποφοίτων & Καθηγητών ΠΜΣ « ΜΕΘ & Επείγουσα Νοσηλευτική» ΕΚΠΑ κ. Καμπισιούλη Έφη, ο Καθηγητής της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του ΠΜΣ κ. Νανάς Σεραφείμ, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Άργους κ. Χρονόπουλος Κωνσταντίνος, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Άργους κ. Πετρουλά Σοφία, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδος κκ. Νεκτάριος ευλόγησε και καλωσόρισε στο ιερό συνεδριακό κέντρο όλους τους μετέχοντες και με τον γεμάτο  θέρμη, αγάπη και εμπνευσμένο λόγο του  συγκίνησε όλο το ακροατήριο, ενώ η κήρυξη των εργασιών της Ημερίδας έγινε από τον Διοικητή του Γ.Ν. Άργους κ. Δημητρογιάννη Λάμπρο, όπου εξήρε το έργο και την πολύτιμη προσφορά των νοσηλευτών στο χώρο της υγείας, και αναφέρθηκε με θετικά σχόλια για την άκρως  επίκαιρη και στοχευμένη επιλογή του θέματος της Ημερίδας.

 

Εν συνεχεία θα παρατεθούν τα Συμπεράσματα της ημερίδας όπως ανακοινώθηκαν:

 

Κες & κοι Σύνεδροι, αυτή μας η παρθενική εκδήλωση,επίσημη επιστημονική δραστηριότητα της Ομάδας Συνεργασίας Αποφοίτων & Καθηγητών του ΠΜΣ, με την Ε.Ε.Ν.Ε.& Εκπαίδευσης βαίνει προς το τέλος της, μέσα σε αυτό το ιερό Συνεδριακό κέντρο, όπου τελούνται  σπουδαία γεγονότα, θρησκευτικού, πνευματικού, πολιτιστικού, και κοινωνικού χαρακτήρα αυτού του ευλογημένου τόπου που  μας φιλοξένησε, ξεκινήσαμε το ταξίδι της γνώσης, της ερευνητικής  αναζήτησης της επιστημονικής τεκμηρίωσης, και να που αυτό το σύντομο ταξίδι  ‘έφτασε  στον τελικό προορισμό του, που είναι η κατάκτηση νέας γνώσης και  κλινικής εμπειρίας.

Τούτη  τη στιγμή μας πλημμυρίζουν ανάμικτα συναισθήματα, ίσως αυτό να οφείλεται στις έντονες στιγμές που περάσαμε, στα πρόσωπα που είδαμε, στα μηνύματα που λάβαμε, στους προβληματισμούς που θέσαμε ή στο  διάλογο που αναπτύξαμε.

 

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι,  ένα είναι το σίγουρο, ότι  αυτή μας η Ημερίδα, εκπλήρωσε τους σκοπούς  της και αναμφισβήτητα, αποτελεί πλέον ένα επιστημονικό γεγονός, μιας που την αγκαλιάσατε  όλοι εσείς με την ενεργό συμμετοχή σας και τη μαζική παρουσία σας.

Κες και κοι Σύνεδροι, αν μια επιτυχημένη θεατρική παράσταση κρίνεται από το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών, η αξιολόγηση μιας  επιτυχημένης Ημερίδας  κρίνεται από την ποιότητα, την ποικιλία και την θεματολογία του Επιστημονικού της Προγράμματος.

Όλες οι εργασίες, κατά κοινή ομολογία όλων των συμμετεχόντων,  ήταν υψηλού επιστημονικού κύρους και  ενδιαφέροντος, ως προς την προσέγγισή και ανάλυση ποικίλης θεματολογίας και τάσεων, και παρουσιάστηκαν από έγκριτους  ομιλητές, καταξιωμένους κλινικούς νοσηλευτές και Ακαδημαϊκούς Δασκάλους  διεθνούς κύρους και εγνωσμένης αξίας.

 

Παρακάτω   θα αναφερθούν τα κύρια σημεία από τις εργασίες που ανακοινώθηκαν στην Ημερίδα μας:

 

Η κ. Φιλιππάτου Βασιλική, Διευθύντρια Ν.Υ. του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς « Άγιοι Ανάργυροι»,  κατά την καλοδομημένη εναρκτήρια ομιλία της με θέμα : «Η Νοσηλευτική το 2015» τόνισε τον πολυδιάστατο ρόλο του Νοσηλευτή σε όλα τα επίπεδα υγείας με γνώμονα την ασφαλέστερη και ποιοτικότερη παροχή φροντίδας στον ασθενή,  μέσα σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

 

Ο κ. Αλεβιζόπουλος Νεκτάριος Ογκολόγος  -Παθολόγος στο Γ.Ν.Α.. « Ο Ευαγγελισμός»  στην άρτια διάλεξη του ανέφερε ότι «Η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων» απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες από μέρους του ιατρού και της θεραπευτικής ομάδας,  τις οποίες θα πρέπει να καλλιεργήσει, καθώς ο τρόπος που θα γίνει η ανακοίνωση τους επηρεάζει τον τρόπο που θα ατενίσει το μέλλον του ο ασθενής, τη συμμετοχή του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του καθώς και τη σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ ασθενούς-ιατρού.

 

Στη Στρογγυλή Τράπεζα που ακολούθησε με θέμα:  «Κλινική Έρευνα στη Νοσηλευτική: Πρακτική βασισμένη σε ενδείξεις» όπου παρουσιάστηκε από τις δυο επιστημονικά υπεύθυνες του Προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ του ΤΕΙ Αθήνας & Κρήτης αντίστοιχα  κκ., Κελέση Μάρθα Αν. Καθηγήτρια  & Σταυροπούλου Αρετή Επίκουρος Καθηγήτρια  καθώς και των συνεργατών τους, δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα και ωφελιμότητα του εν λόγω προγράμματος, επικαιροποίησης των γνώσεων των νοσηλευτών,  καθώς και της επιστημονικής τεκμηρίωσης της  εφαρμοσμένης κλινικής πρακτικής. Η παρουσίαση του εν λόγω προγράμματος απέσπασε ικανοποιητικά σχόλια από όλους τους συνέδρους.

 

Εκ  των Ερευνητικών Εργασιών που ανακοινώθηκαν τα κύρια σημεία συνοψίζονται στα εξής:

• Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της κερκιδικής προσπέλασης έναντι της μηριαίας,  τείνουν να την  καθιερώσουν ως μέθοδο εκλογής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές.

• Η  εντερική θρέψη  αποτελεί μια σημαντική θεραπευτική παρέμβαση στην πρόληψη των συνεπειών της ασιτίας και στην θετική επίδραση στην τελική έκβαση της νόσου.

• Αιτίες παράτασης της νοσηλείας των καρδιοχειρουργημένων ασθενών στη Μ.Ε.Θ. είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες,  η  αιμορραγία, το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, και το πνευμονικό οίδημα, η νεφρική ανεπάρκεια και ο σακχαρώδης διαβήτης

• Κανένας βιοδείκτης σήψης  δεν  φαίνεται να αποτελεί την gold standard επιλογή, για τη διάγνωση και πρόγνωση της σήψης στη κάθ’ ημέρα κλινική πράξη.

• Η ενδοαυλική αντιμετώπιση του  Α.Κ.Α. αποτελεί μία ασφαλή μέθοδο, εξασφαλίζει ταχεία ανάρρωση και καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή.

• Η ποιότητα ζωής των ασθενών με χειρουργηθέν μηνιγγίωμα εγκεφάλου κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και έχει άμεση συσχέτιση με την θέση εντόπισης του όγκου και την επιλογή της θεραπείας.

• Η τυπική θεραπεία για γλοιοβλαστώματα , με  χειρουργική εκτομή - ακτινοβολία & χημειοθεραπεία, και την αντί-αγγειογενετική θεραπεία δεν έχουν βελτιώσει σημαντικά την συνολική επιβίωση του ογκολογικού ασθενούς.

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ  απευθύνω σε όλους τους συμμετέχοντες καθώς και σε όλους εσάς που ταξιδέψατε μαζί μας, στηρίξατε αυτήν μας την προσπάθεια, που βασίστηκε στο όραμα, στο μεράκι,  στο φιλότιμο και στον ενθουσιασμό των μελών της Ο.Ε & Ε.Ε της Ημερίδας μας, κάνοντας από κοινού ένα άλμα στη νέα γνώση, διευρύνοντας τους πνευματικούς σας ορίζοντες.

 

Οδεύοντας προς το τέλος, έχω την ηθική υποχρέωση εκπροσωπώντας και όλους τους πρώτους αποφοιτήσαντες από το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό «ΜΕΘ & Επείγουσα Νοσηλευτική» του ΕΚΠΑ, να δηλώσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους Καθηγητές μας,  και ιδιαίτερα σε εκείνους που το 2006  έβαλαν την υπογραφή τους και τη σφραγίδα τους , μα πάνω από όλα κατέθεσαν την ψυχή τους  και προκήρυξαν την έναρξη του εν λόγω Προγράμματος, στον Ομότιμο Καθηγητή  σήμερα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ρούσσο Χαράλαμπο, καθώς και στην Ομότιμη Καθηγήτρια του ΤΕΙ Αθήνας σήμερα κ. Μαρβάκη Χριστίνα,  όπου αυτές οι δυο εξέχουσες φυσιογνωμίες της Ακαδημαϊκής Ιατρικής και Νοσηλευτικής κοινότητας,  ήταν  που μας μύησαν για πρώτη φορά  στα δυσπρόσιτα έως τότε για μας μονοπάτια της έρευνας, και μας προσέφεραν απλόχερα τη νέα γνώση. Για αυτήν τους τη προσφορά τους ευχαριστούμε από καρδιάς, καθώς και  για την σχέση που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα  έτη ανάμεσα σε   Δάσκαλο  και Μαθητή, καρπός της οποίας είναι και η δημιουργία αυτής της Διεπιστημονικής Ομάδας Συνεργασίας Αποφοίτων & Καθηγητών.

 

Επίσης  θερμές ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν προς όλους τους καθηγητές του ΠΜΣ, που συνεχίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εργασίες του, αποτελούν άξιους συνεχιστές του έργου των πρωτεργατών τους και μας πρότειναν ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με τη σύσταση της παρούσας Ομάδας, κάτι που αποτελεί πρωτοπόρα καινοτομία και δεν συμβαίνει έως σήμερα σε κανένα άλλο μεταπτυχιακό.

Η συγκεκριμένη ομάδα αν και έχει βραχύ βίο ζωής 3 μήνες μόνο από τη σύσταση της,  έχει να επιδείξει  ένα πλούσιο και ικανοποιητικό έργο, τη δημιουργία σελίδας επικοινωνίας στο διαδίκτυο,  τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης,  τη δημιουργία ομάδας φίλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  καθώς και τη δημιουργία  ενός  νέου ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού με τίτλο: «Υγεία και Έρευνα» «Health & Research» σε συνεργασία με  την Ελληνική Εταιρεία Νοσηλευτικής Έρευνας & Εκπαίδευσης. γεγονός που την καθιστά βιώσιμη, ταχέως εξελισσόμενη και αναπτυσσόμενη.

 

 

 

Φτάνοντας στο τέλος ας έχουμε κατά νου ότι οι νοσηλευτές ενωμένοι κάνουν θαύματα.

 

Η δυναμική της ομάδας οδηγεί πάντα στην επιτυχία

 και στην κατάκτηση του στόχου.

 

Στη Νοσηλευτική δεν μας  περισσεύει κανείς,

 ως εκ τούτου δεν ωφελούν σε τίποτα και κανέναν,

οι διαχωριστικές γραμμές και  οι αποκλεισμοί,

 άλλωστε η δύναμη και το μεγαλείο της Νοσηλευτικής βρίσκονται, στην ανιδιοτελή  προσφορά

 προς τον άνθρωπο υγιή ή πάσχοντα.

 

 

   Σας ευχαριστώ θερμά!

Εκ  της Οργανωτικής & Επιστημονικής Επιτροπής

- Ο Πρόεδρος -

Ευάγγελος  Κ. Γιαβασόπουλος

RN., MSc., PhD(c) ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ

Προϊστάμενος Ν.Υ.  Α΄ Χειρουργικού  & Θωρακ/χκού Τμήματος

«Σισμανόγλειο – Αμ. Φλέμινγκ» Γ.Ν.Α.